Buscador

Ajuntament de Calonge

Portal web municipal

Notícies

Inici

>>

Notícies

Cercador de notícies
09/05/2019

Calonge i Sant Antoni, 9 de maig de 2019.- L’Ajuntament de Calonge i Sant Antoni i la Càtedra de Gastronomia, Cultura i Turisme de la UdG, amb la col•laboració de la Fundació Remença XXI, inicien l’estudi genètic de diverses varietats de raïm per determinar si tenen alguna similitud amb d’altres varietats existents o si són úniques o singulars. Aquest estudi genètic ha de permetre resoldre els interrogants plantejats per un primer informe realitzat per  Pedro José Balda Manzanos i per Fernando Martínez de Toda, Doctor en Enologia i Catedràtic de Viticultura de la Universitat de la Rioja.

El doctor Pedro Balda va realitzar una visita a diferents finques de Calonge per analitzar diferents mostres de ceps marcades prèviament pels viticultors de la Fundació Remença XXI, que agrupa diversos masos i cases de pagès que produeixen i comercialitzen el vi de manera tradicional. Es van visitar diferents vinyes acompanyats pels seus respectius propietaris i es va realitzar una inspecció visual dels diferents ceps seleccionats. A més, es va prendre nota dels principals caràcters ampelográfics d'interès que podien ajudar a la identificació d'aquestes varietats, com ara la forma del si peciolar, la presència o absència de pilositat en el revés de la fulla i el color de la baia, entre d’altres. Per la redacció d’aquest primer informe també es van van realitzar fotografies, tant de fulla com de dispersió, i tots els ceps descrits van ser precintats i senyalitzades amb la seva denominació local, per poder realitzar futurs mostrejos evitant confusions i garantint així una adequada traçabilitat en les anàlisis genètiques.

Aquest primer informe va detectar més d’una vintena de mostres, algunes probablement d’abans de la fil•loxera, que no es corresponien aparentment a cap altra varietat de raïm, o que presentaven variants que feien dubtar sobre la seva correspondència amb varietats de raïm ja classificades. D’aquesta manera, l’informe recomanava l’anàlisi de l’ADN d’aquests ceps per així poder definir el seu perfil genètic i contrastar-lo amb les 1.700 mostres de què disposa la base de dades de la Universitat de la Rioja. L’extraccció de l’ADN permetrà aclarir definitivament si les varietats assenyalades es corresponen a alguna de les que té catalogades la Universitat de la Rioja, o si són varietats que fins a dia d’avui no havien estat catalogades i, per tant, tenen un caràcter únic o singular. 

L’estudi genètic que ara s’inicia permetrà aclarir si varietats conegudes a nivell local com Negra del Caïm, Cua d’Ovella, Abeller, Mollí, Jaqué o Txumoll són úniques.  

20/04/2019

Calonge i Sant Antoni, 20 d’abril de 2019.- Aquest matí ha començat la vint-i-dosena edició del Mercat Medieval de Calonge, un esdeveniment que des de bon matí ha omplert el centre històric de la vila. El recinte i els jardins del Castell de Calonge, incloent-hi la Plaça Major i la Plaça d'Armes, s’han omplert de parades artesanals i d’espectacles i activitats pensades per un públic familiar. Durant tot aquest cap de setmana Calonge oferirà una oferta lúdica i cultural amb més d'una vintena d'activitats, entre les quals hi haurà música, màgia, tallers, espectacles de foc, torneigs de lluita i exposicions, tant fotogràfiques de passades edicions, com d'armadures i armament medieval. D'aquesta manera la màgia i l'emoció tornaran a envair els carrers del centre històric de Calonge, els quals retornaran al seu passat medieval de 10 del matí a passades les 9 del vespre.

Entre les novetats d'aquest any destaquen algunes activitats, com ara el cau de bruixes o les visites teatralitzades al Castell de Calonge, on el mateix senyor de Calonge acompanyarà als visitants pel seu propi castell. Es podrà visitar les diferents estances alhora que es veurà la preparació dels seus soldats per a la imminent conquesta de Mallorca. La cloenda també anirà a càrrec d'una novetat, enguany la vint-i-dosena edició del Mercat Medieval clourà amb un espectacle visual de foc i pirotècnic que simularà l'incendi del Castell de Calonge. El diumenge 21 d'abril, a les 21.30 h, tindrà lloc l'incendi del castell, moment culminant del XXII Mercat Medieval de Calonge.

El Mercat Medieval està organitzat per l'Àrea de Cultura de l'Ajuntament de Calonge i Sant Antoni amb la col•laboració de la Diputació de Girona, l'Arxiu Històric Municipal, l'Ateneu Popular, la Colla Gegantera de Calonge i el Centre d'Estudis Calongins Colónico. 

18/04/2019

L’actuació policial en el desallotjament dels pisos ocupats a Calonge ha permès decomissar 4 motocicletes, un ciclomotor, diversos objectes religiosos robats de l’església de Sant Martí i desmantellar un laboratori de cultiu de marihuana

Calonge i Sant Antoni, 18 d’abril de 2019.- El desallotjament dels edificis del carrer de la Sala 37 i carrer Enric Lluís Roura 26-28 ha permès a la Policia Local i Mossos d’Esquadra decomissar material robat i posar al descobert un laboratori de cultiu de marihuana. El desallotjament dels 28 pisos, dels quals 25 estaven ocupats, ha permès als cossos policials localitzar diversos objectes i motos robades i desmantellar un laboratori completament preparat per la producció de marihuana, així com recuperar diversos objectes robats de les esglésies de Sant Martí.

L’actuació policial, que va tenir lloc durant el desallotjament del dia 2 d’abril, ha permès confiscar un ciclomotor, 4 motocicletes, tres de les quals estaven completament desballestades. Una d’aquestes motocicletes, una Honda CRF 100F6 està relacionada amb un robatori amb força que va tenir lloc al número 10 del carrer Major de Calonge. També vinculat amb aquest robatori s’ha pogut recuperar una bicicleta marca Spezialized valorada en gairebé 1.000€. També relacionat amb el robatori del carrer Major s’ha pogut recuperar un conjunt de pals de golf amb un valor aproximat de 2.500€.

L’entrada de la Policia Local i de Mossos d’Esquadra també va posar al descobert un laboratori de cultiu de marihuana, així com 116 grams d’aquesta droga. El laboratori estava format per làmpades de secat, aire condicionat, diversos ventiladors, temporitzadors de llum, 3 llums amb reflector i diversos productes químics.

Entre els objectes confiscats també destaquen diversos objectes religiosos de valor sostrets a l’església de Sant Martí de Calonge. En concret durant les actuacions policials s’ha pogut recuperar un calze, una custòdia, 3 plats i 3 copons.

Després del desallotjament, i vist el material que s’ha trobat en 5 dels pisos, s’han obert diligències policials que ja han estat aportades al jutjat de Sant Feliu de Guíxols. 


17/04/2019

Calonge i Sant Antoni, 16 d’abril de 2019.- L’àrea de Premsa i Comunicació, pertanyent al Gabinet d’Alcaldia de l’Ajuntament de Calonge i Sant Antoni, ha dissenyat un sistema d’avisos i informació via WhatsApp. El canal batejat com a “Calonge i Sant Antoni Informa”, que va posar-se en funcionament fa una setmana i ja compta amb 200 inscripcions, funciona a través d’un llistat de difusió privat de WhatsApp on s’inclouen als veïns i veïnes que prèviament s’hi ha dóna’t d’alta enviant el seu nom i cognom. Aquest servei pretén oferir informació d’interès pels ciutadans, com ara l’agenda d’activitats o notícies, així com informar d’incidències, avisos o possibles situacions d’emergència en el municipi. Fins al dia d’avui, l’ajuntament ha enviat per WhatsApp informació sobre l’escultura situada a la placeta d’Es Monestrí de Sant Antoni, el plànol i el programa del XXII Mercat Medieval de Calonge d’aquest proper cap de setmana, i diverses notícies d’interès a escala municipal com ara la recaptació obtinguda de la II Marxa Escolar Solidària o la data d’acabament de les obres del camp de futbol de Calonge.

Amb l’estrena d’aquest nou canal de difusió, l’Ajuntament de Calonge i Sant Antoni ha volgut aprofitar la immediatesa del WhatsApp per informar els seus veïns i veïnes d’una forma àgil, directa i personal. El servei de notificacions “Calonge i Sant Antoni Informa” és un canal de comunicació unidireccional, de manera que per fer consultes, queixes i suggeriments els ciutadans han de seguir fent servir els canals habituals de contacte amb l’ajuntament, l’Oficina d’Atenció Ciutadana. 

09/04/2019

Amb només 2 anys de vida el viver d'empreses Alta Mar de Calonge i Sant Antoni s'ha situat en la quarta posició en el rànking de vivers de tamany mitjà de tot l'Estat espanyol, dins de l'informe que publica Funcas, la Fundació de les Caixes d'Estalvi. Aquest informe anual, sota la direcció de Francisco José Blanco Jiménez, analitza els serveis que presten els vivers i les acceleradores d'empreses a tot l'Estat espanyol. L'estudi detecta 549 vivers que hi ha actualment a tot l'estat, i estableix diferents rànkings i categories en funció de si es tracta de vivers avançats, mitjans o modestos. En el cas de Calonge i Sant Antoni, el viver Alta Mar queda situat en quarta posició dins dels vivers mitjans. La primera posició en aquesta categoria és pel Centre d'Iniciatives Municipals de Múrcia, seguit de l'Oficina d'Emprenedors i Empreses de Base Tecnològica de Cartagena i el Centre d'Empreses Valnalón de Langreo (Astúries).

 

L'estudi analitza la situació actual dels vivers d'empreses i de les acceleradores a Espanya com a catalitzadors del desenvolupament del teixit empresarial del país, en un context en què l'activitat emprenedora s'ha convertit en un instrument dinamitzador de l'economia i en una peça clau per a la innovació, la competitivitat i el creixement.

El Viver d’Empreses Alta Mar de Calonge i Sant Antoni va entrar en funcionament a principis del 2017 i està situat al Palau Firal. El viver posa a disposició els emprenedors 9 despatxos, una sala de treball i un espai de coworking de 80 metres quadrats. En poc més de dos anys de funcionament Alta Mar té 16 empreses usuàries.

04/04/2019

Aquest 5 d’abril s’inicia la sisena edició de Vívid, un mes sencer d’activitats enoturístiques. La iniciativa promocional, impulsada pel Patronat de Turisme Costa Brava Girona de la Diputació de Girona, compta amb el suport i la participació del Consell Regulador de la DO Empordà, cellers de la DO Empordà, ajuntaments i empreses turístiques del territori, així com el centenar de membres que integren el club de màrqueting de la Ruta del Vi DO Empordà. En les seves primeres edicions, el Vívid s’ha convertit en un dels esdeveniments enoturístics més importants que se celebren anualment a Catalunya. La proposta compleix la sisena edició, consolidada com una activitat de referència en el sector vitivinícola del país. Abans de la seva inauguració, el Vívid ja ha venut més del 40% de les entrades i una desena d’activitats programades ja han esgotat les places disponibles. L’esdeveniment es posa en marxa aquest cap de setmana amb una quinzena d’activitats concentrades principalment al Baix Empordà.

Una de les activitats més destacades d’aquest primer cap de setmana és la tercera edició de la Marxa Popular entre Vinyes, que es fa a la localitat de Calonge i Sant Antoni. Els participants faran un recorregut circular entre vinyes i per tres cellers del municipi: Clos d’Agon, Mas Eugeni i Viníric. Guiats pels propietaris, els participants visitaran les instal•lacions de cada celler, on tastaran els seus vins i les tapes elaborades pels restauradors del col•lectiu Cuina de l’Empordanet. Aquesta proposta acull també la trobada d’instagramers #InstaVívid .

Altres propostes destacades del primer cap de setmana són el tast de l’actor Carlos Latre, a Vins i Licors Grau, que escollirà els vins de la DO Empordà que més li agraden i els compartirà amb els participants de l’activitat. En aquest àmbit cal remarcar el tast del poeta Josep Pedrals i la sommelier Clara Antúnez al celler Brugarol, que maridarà poemes i vins, o el monòleg maridat de l’actriu Anna Bertran amb vins del celler Oliveda, que se celebrarà al convent dels Caputxins de Figueres.

La programació d’aquests primers dies també proposa ‘ El misteri de Bacus ’, un room escape al celler Mas Oller; un tast de flors i vins a càrrec de la xef Iolanda Bustos a les vinyes del celler Mas Geli; un menú degustació maridat amb vins empordanesos al Restaurant La Tastaolletes, o una visita amb sopar al celler Mas Eugeni , de Calonge.

19/03/2019

Calonge i Sant Antoni, a 14 de març de 2019.- El diumenge, 24 de març, Sant Antoni de Calonge serà l’escenari principal de la primera eco-marxa popular de la Costa Brava. La plaça d’Es Monestri esdevindrà el punt d’inscripció i sortida per les tres marxes plogging programades: Torre Valentina, Port de Palamós i el barri del Balitrà. Ambdues primeres de 5 quilòmetres, i la tercera, una mica més llarga, amb una duració de 7 quilòmetres. La marxa, organitzada per l’associació que promou la salut a través de l’esport, Run Woman Run, i l’aplicació mòbil de turisme 4.0, Twinapp Running, atorgarà l’avituallament i el material necessari per a la recollida de brossa a tots els participants, els quals, a l’hora de fer la inscripció, escolliran entre fer el plogging caminant o, bé, corrent.

 

El plogging és una nova tendència esportiva que combina l’entrenament a l’aire lliure amb la recollida de brossa. Aquest moviment, nascut a Suècia amb l’objectiu d’aconseguir una autèntica revolució mediambiental, ja està començant a sorgir al nostre país. El municipi de Calonge i Sant Antoni també ha volgut implicar-se amb la doble R, running i recicling, aportant un gir social a la forma de fer running i organitzant tres marxes que promouran l’esport i el respecte a l’entorn mentre es corre. La ruta plogging de 7 quilòmetres, la més llarga de totes i d'interior, passarà pels carrers de Sant Antoni, per la urbanització Puig ses Forques i el Balitrà de Palamós, tot recollint-hi residus per pista de terra, riera i corriol. Ambdues rutes de 5 quilòmetres, una fins a Torre Valentina i l'altra fins al Port Marina de Palamós, aplicaran la neteja de brossa tant al passeig i la platja de Sant Antoni, com al passeig i a la platja gran de Palamós. Posteriorment, tota la brossa recollida serà reciclada. 

18/03/2019

Una trentena de veïns i veïnes van participar a les dues sessions, adreçades als  barris del Pedró, Camp de la Llebre, Puigtavell, Puigventós i del Nucli Històric.

Calonge i Sant Antoni, a 18 de març de 2019.- L’Àrea de Participació Ciutadana de l’Ajuntament de Calonge i Sant Antoni ha organitzat dues sessions de retorn de les Consultes de Barris que van tenir lloc al diversos barris del centre de Calonge. Les sessions participatives van tenir lloc dijous 14 de març a la sala de Plens de l’Ajuntament, i van comptar amb la participació d’una trentena de veïns i veïnes entre les dues sessions.

Amb la voluntat d’acostar la participació als barris, la Regidoria de Participació Ciutadana organitzava aquestes dues sessions de retorn per donar resposta a les inquietuds i propostes de millora plantejades pels veïns i per les veïnes de cadascun d’aquests barris, que van participar en les sessions de debat del passat mes de novembre. Les dues Consultes de Barri organitzades durant el mes de novembre van tenir una bona acollida per part dels veïns i veïnes i durant les dues sessions es van abordar diversos temes plantejats per la ciutadania, fent especial incidència en la mobilitat, neteja, enllumenat, seguretat, i manteniment de la via pública, entre d’altres. Ara, un cop finalitzada la fase d’anàlisi sobre la viabilitat tècnica i econòmica de les propostes veïnals, es van fer les dues sessions de retorn per donar resposta a les peticions plantejades.  Per cadascuna de les qüestions l’Ajuntament de Calonge i Sant Antoni ha elaborat un document de treball valorant la seva viabilitat i establint també un ordre de prioritats a l’hora de portar-les a terme.

Les Consultes de Barri són un projecte desenvolupat per la Regidoria de Participació Ciutadana de l’Ajuntament de Calonge i Sant Antoni, i s’afegeixen als canals de participació ja existents, com les bústies fixes situades a les Oficines d’Atenció Ciutadana del municipi, les bústies mòbils, el portal www.participa.calonge.cat i els pressupostos participatius.

18/03/2019

Calonge i Sant Antoni, a 17 de març de 2019.- El corredor portugués es converteix en el primer guanyador de la VolCAT Costa Brava, després d'arribar a meta just per darrere del seu company d'equip Hans Becking, que s'ha emportat l'etapa.

Una segona i definitiva etapa de 56 quilòmetres i 1800 m de desnivell, que tot i ser més curta que en la primera jornada, s'ha fet molt dura a causa del desgast acumulat. Un recorregut trenca cames que transcorria per l'est de 'Les Gavarres'. Amb aquest panorama, el DMT Racing Team ha trencat la cursa des de l'inici. Amb cap opció a la general, el seu cap de files, Tiago Ferreira ha tirat en tot moment, perquè José Dias pogués recuperar el temps perdut en la primera etapa.

El ritme va ser tan elevat que a meitat del recorregut ja li treien més de tres minuts al líder de la prova. Semblava que no hi hauria cap rival que pogués minimitzar les diferències. Així que el trio de corredors ha encarat la part final amb sobrietat, disputant-se la victòria en l'últim tram. L'holandès s'ha fet amb el triomf de l'etapa i José Dias ha entrat a pocs segons celebrant la victòria a la general. La culminació a una remuntada feta des de l'estratègia d'equip.

En fèmines, la belga Veerle Cleiren ha sigut la més forta de la segona etapa, mantenint distàncies amb la líder, que no ha volgut perdre temps. Cleiren ha arribat a línia de meta amb poc més de dos minuts d'avantatge. Noemí ha patit, però ha pogut mantenir el liderat i guanyar la general de la cursa.

Amb el desgast de l'etapa d'avui que s'ha caracteritzat per no tenir grans pujades on els corredors han enllaçat un corrior rere l'altre, per un terreny sec. Els participants han arribat a meta amb satisfacció. Han aconseguit completar una aventura increïble pel paradís del singletrack.

Es tanca la VolCAT Costa Brava 2019, amb una infinitat de moments inoblidables que quedaran en la memòria de tots aquells participants que han gaudit de dos dies de Mountain Bike al voltant de Calonge i Sant Antoni.

Els guanyadors de la general en les diferents categories han sigut: Guillem Cassú i Sílvia Roura en sub 23; Bernat Cañellas i Neus Parcerisas en Màster 30; Moises López i Eva Martín; Angel Luis Marco en Màster 50 i Jean Bernard Souty en Màster 60.

15/03/2019

Calonge i Sant Antoni, 15 de març de 2019.- Aquest cap de setmana Calonge i Sant Antoni acull la primera edició de la VolCat Costa Brava, una prova de BTT en la qual participaran més de 700 ciclistes. La prova de BTT transcorre pels increïbles paratges de la Costa Brava amb un format de 2 etapes que posaran a prova a tots els bikers amb més de 120km de recorregut i 3900 metres de desnivell positiu. La sortida tindrà lloc demà dissabte 16 de març des del pavelló d’esports de Calonge a les 9.30 h. i comptarà amb la participació de bikers de nivell internacional com Hans Becking, Tiago Ferreira, Sílvia Roura i José Dias, entre d’altres

Durant els dos dies, els bikers recorreran els pobles de Calonge i Sant Antoni, Cruïlles i Sant Sadurní de l'Heura, Forallac, Palamós, Mont-ras i la Bisbal d'Empordà. En total hi participaran més de 700 corredors que avui divendres començaran a arribar al municipi per la recollida de dorsals.

La VolCat Costa Brava està organitzada per OciSport i el Club Ciclista Baix Ter, i compta amb el patrocini de l’Ajuntament de Calonge i Sant Antoni i de les empreses Bicis Esteve, Sunn, Inverse, NutriSport i Sport No Limit Travel, així com amb el suport de la Diputació de Girona i del Patronat de Turisme Costa Brava.

Una prova per a tots els nivells

La VolCAT Costa Brava és una prova per a tothom on es pot competir a nivell PRO i OPEN. Dins de la categoria OPEN, es pot escollir entre participar a mode individual o en parelles, ja siguin formades per participants del mateix gènere o mixtes, podent pujar al podi de la classificació general de l'última etapa. L'objectiu se'l marca un mateix. Des dels corredors elit que busquen un lloc a la general, fins aquells que volen passar uns dies gaudint de l'esport que els apassiona, el Mountain Bike, per acabar sent finishers de la cursa. La VolCAT Costa Brava permetrà descobrir nous racons del territori al voltant de Calonge i les Gavarres.

| © 2019 AJUNTAMENT DE CALONGE Tots els drets reservats.
Llicència d'ús per Portal web. Desenvolupat amb eConstruye d'Absis |

Ajuntament de Calonge - Pl. de la Concòrdia, 7. 17251 Calonge - tel. 972 660 375

estadisticas